Badrumsrenovering i Stockholm

Det är inte alltid självklart att veta vad man ska välja till sitt nya badrum samt vilka valmöjligheter som finns.

Nedan följer en lista med frågor som är vettigt att gå igenom innan vi kommer ut på besök. Under varje fråga finner du kommentar som kan vara viktig information för oss.

1. Hur gammalt är badrummet?

Är det äldre än 1991 bör golvbrunn bytas ut i samband med renoveringen. Är det äldre än 1982 bör både brunn bytas samt ytskikt testas för asbest. Om brunn skall bytas, önskas standard eller väggnära golvbrunn (Line-brunn)?

2. Fönster

Ska det bytas eller renoveras i samband med renovering? Om BRF så gäller ej byte av fönster utan BRFs godkännande.

3. Ytskikt på väggar

Kakel, natursten, matta, målat eller microcement?

4. Ytskikt på golv

Klinker, natursten, matta eller microcement?

5. Golvvärme

Önskas golvvärme? Under 6kvm golvyta rekommenderas elburen golvvärme, över 6 kvm rekommenderas vattenburen golvvärme om förutsättningarna är goda. Golvvärme är inte bara för komfortens skull, det torkar även ur fukt.

6. Eluttag

Önskas eluttag till tandborsten eller hårfönen? Vi rekommenderar 1 st oavsett om det sitter integrerat i spegelskåp, i ett högskåp eller separat på någon vägg. Bestämma placering i detta läge är inte aktuellt, bara hur många som önskas.

7. Handdukstork

Önskas elburen handdukstork? Önskas vattenburen handdukstork? Eller kanske kombinerad? Låt oss veta. Om du har ett vattenburet element/radiator i badrummet kan det dras till en handdukstork istället beroende för det är för värmesystem. Värmerör får ej komma upp genom golv, det måste antingen dras om så det kommer från vägg eller proppas/pluggas under golv.

8. Element/Radiator?

Har du ett element i badrummet? Ska det tas bort, flyttas eller kopplas till vattenburen handdukstork? Om du har ett vattenburet element/radiator i badrummet kan det dras till en handdukstork istället beroende för det är för värmesystem. Värmerör får ej komma upp genom golv, det måste antingen dras om så det kommer från vägg eller proppas/pluggas under golv.

9. Belysning tak

Önskas spottar i tak eller synlig hängande armatur eller kanske en LED-List?

10. Tvättmaskin / Torktumlare

Önskas det dras fram el och vatten till tvättmaskin/torktumlare? Har du kanske det, men behöver flyttas?

11. Vatten

Önskas kall/varmvatten fällas in, dvs dolda rör? En förutsättning för att möjliggöra dolt rörmontage är att rören dras heldraget från ett utrymme med golvbrunn in till badrummet eller kopplas ihop i ett vattensäkert skåp. Inga vattenrör får skarvas dolt i väggar, bjälklag och tak.

12. Avlopp

Ska enheter som wc, handfat, dusch, badkar, tvättmaskin ha samma placering… eller ska avlopp dras om/flyttas? När stambyttes det senast?

13. Ventilation

Önskas motordriven fläkt/paxfläkt? Om du bor i villa eller radhus rekommenderas motorfläkt (paxfläkt) för att behålla bra cirkulation i badrummet. Om du bor i BRF så får man inte koppla in en motorfläkt i ventilationen då det kan störa med fukt in till grannar.

14. Toalett

Att hålla golven fria från fast inredning är en fördel för att hålla badrummet mer lättstädat och hygieniskt. Då kan en vägghängd wc vara ett alternativ för att lätt komma åt under toaletten.

Om byggprocessen

Projekttiden för en normalstor badrumsrenovering är ca 4-5 veckor från startdatum.

När vi tar emot en förfrågan så planerar vi in ett datum för syna förutsättningar och höra era önskemål som kommer ligga som grund för offert.

Väl på plats kontrollerar vi tillgänglighet, uppställningsplats för byggmaterial och byggavfall samt om det krävs några särskilda tillstånd från kommun, bostadsrättsförening mm.
Att renovera badrummet ska va enkelt för våra kunder och vi sammanställer ett infobrev med de behörigheter och information som efterfrågas.

Vid badrumsrenovering i Stockholm kan utrymmena vara små och svåra att disponera.
Vi hjälper er att planera upp badrummet för att få ut det mesta av ytan.

Några dagar innan projektstart kallar vi till ett startmöte för att gå igenom materialval, ta emot nycklar och planera upp projektet.
Vi passar på att informera och avisera grannar om den planerade badrumsrenovering.

Vid projektstart täcker vi in golv från ytterdörr fram till badrummet samt plastar in dörrhålet för att minimera dammspridning.
Rörmokare stänger av vatten demonterar vvs, eventuell fast inredning och proppar vattenmatningar.

Nu är badrummet säkrat för rivare som tar ner befintliga ytskikt, river eventuella skivmaterial samt tar upp undergolv för att möjliggöra nya avlopp.

Efter badrummet är utrivet kontrollerar vi underlag om vi behöver stärka upp eller växla av golvbjälkar, kortla i eller stärka upp väggreglar samt eventuella fukt- och rötskador som behöver åtgärdas innan uppbyggnad.

Innan vi slår igen väggar, tak och bjälklag ska rörmokare och elektriker dra avlopp, vatten- och elinstallationer.

Väggar bekläs med nya skivor/putsas upp och ny golvbrunn är på plats.
Det är nu det roliga börjar och badrummet börjar ta form för varje projektdag.
Eventuell golvvärme monteras på underlaget, golven fallspacklas med fall mot golvbrunn.
Tätskikt appliceras på väggar och golv.
Taket målas med våtrumsprogram.

Väggar och golv smyckas med kakel, natursten eller kanske microcement och sedan är det dags för att sätta in nya badrumsmöbler, blandare och belysning.

Efter färdigställt badrum överlämnar vi våtrumsintyg och dokument som är ett bevis på att ni har ett kvalitativt, tryggt och säkert badrum.

Vi är certifierade att utföra våtrum enligt GVK.
Rörmokare är ansluten till Säker Vatten.
Elektriker är behörig enligt Elsäkerhetsverket.

Vi innehar ansvar- och trygghetsförsäkring för att utföra arbeten i våtrum via Gjensidige.
Kollektivavtal och F-skatt. 

Övrig info

Vi ser gärna att det finns en framförhållning innan byggstart då vi lägger mycket tid på förberedelser. Materialhantering, inköp, tidsplan och schemaläggning för yrkesgrupper är några av förberedelserna. Det gör i sin tur att projektet flyter på bra och det blir sällan avbrott. Hastiga byggstarter slutar sällan bra.

Vi hjälper dig med inköp till badrummet

  • Kakel & Klinker
  • Brunnsil
  • Kakellister
  • Badkar
  • Toalett
  • Handfat / tvättställ
  • Badrumsskåp
  • Duschväggar / duschkabin
  • Krokar
  • Handukshängare
  • Badkarsblandare / Duschblandare
  • Blandarfäste
  • Bottenventil & Avlopp till tvättställ
  • Tvättmaskin
  • Torktumlare
  • Frihängande badrumslampor
  • Spegelskåp
  • Spegel
  • Handdukstork
  • Platsbyggda handfat/ badkar / badrumsmöbler

Här bygger vi